Annoncering på nettet

Driver du egen virksomhed og har du annoncering på nettet i tankerne? I så fald forstår jeg dig godt. I mange år har jeg sagt til mine dygtige it-kursister, at jeg ikke misunder den trykte mediebranche for deres kamp mod online kolleger, når det handler om annoncering.

Google var virksomheden som pludselig begyndte at grabbe dyrebare annoncekroner i sig, efter at DoubleClick havde påbegyndt deres tilbud om bannerreklamer i 90’erne. Dengang betalte man typisk pr. visninger, så da Google pludselig startede op med at virksomheder kun skulle betale pr klik, skete der ting og sager.

Google AdWords blev starten til den enorme pengetank, som Google i dag sidder på. Joachim Von And – gå hjem. Google skovler adskillige millioner kroner hjem hver dag på baggrund af AdWords, hvor vi alle på snedig vis byder hinanden op til dans. Den virksomhed, der vil ligge øverst, skal måske betale flest penge pr klik. Men en relevant annonce med en høj kvalitetsscore kan faktisk opnå en bedre placering til en lavere klikpris.

Facebook trænger sig på

Google har siddet på annonce-magten de seneste mange år, men nu sniger Facebook sig ind på søgegiganten. Mange har nemlig fundet ud af, at Facebook slet ikke er helt tosset, hvis man går efter en bestemt målgruppe. Facebook ved jo ret meget om brugerne, så det er næsten for nemt for Facebook at målrette annoncer direkte mod rette målgruppe.

Tænkt eksempel: du vil sælge hifi-højttalere.

Du har en fornemmelse af hvem der er de primære mennesker i målgruppen:

  • Mænd i alderen 20-55 år
  • Både enlige og samlevende
  • Bosiddende i byer med over 10.000 indbyggere på Fyn
  • Du går efter parcelhus-beboere

Tja, det tager ikke Facebook ret mange sekunder at finde et velegnet publikum til dine annoncer. Folk på Facebook har jo travlt med at skrive opdateringer og dele links. Desuden har vi hver især angivet x antal personlige oplysninger om os selv derinde.

  • ”Er til den fedeste koncert med Rasmus Walther”
  • ”Har lige købt de seneste vinyl med Nick Cave”
  • ”Prøv lige at tjekke denne video med Coldplay ud”
  • ”Lækker lyd i mit nye headset fra Plantronics”
  • Og så videre

Facebook kender dig godt

Facebook har adgang til ret mange personlige informationer, og derfor vil du oftest ramme nogenlunde plet, når du opretter en annonce dér. Du angiver hvem din målgruppe er, og du bestemmer selv hvor mange penge du vil bruge på annonceringen på nettet, og du har rige muligheder for at fokusere på lige netop din målgruppe.

Du kan desuden oprette forskellige annoncer og sætte dem på pause på et splitsekund, hvis tingene ikke rigtigt kører som forventet. Du afgør også hvad der skal ske, når folk klikker på din annonce. Skal de sendes til din Facebook-side? Skal de ind på en bestemt side på dit site? Skal de ”synes godt om” din Facebook-side?

Trange tider for trykte medier

Nej, jeg misunder ikke den trykte presse. De lever i en vanskelig tid, hvor online annoncering for længst er rykket forbi. Alligevel vil jeg helst ikke undvære den trykte presse. Lidt gammeldags er man jo. En god avis kan bruges til andet end at pakke fisk ind med.

At sidde lørdag morgen med Fyns Amts Avis er ikke det værste man har. Der er i mine øjne stadig en væsentlig kvalitetsforskel på at læse nyheder i en trykt avis eller på en skærm. Den trykte udgave er mere nærværende, og man fristes ikke af blinkende reklamer samt links til andre spændende sider. I en trykt avis er det nemmere at fastholde fokus. Synes jeg …

Men jeg ved nu alligevel udmærket godt hvor mine fremtidige annoncekroner bliver lagt: på nettet. Her kan jeg på nul komma fem ændre en annonce, og jeg kan straks se om annoncen giver trafik til min hjemmeside – og om dette så genererer kunder. Hvis du lever af lokale kunder, kan det dog stadig give god mening at bruge lokalområdets gratis ugeavis eller det lokale dagblad til annoncering.

Det er vigtigt at dine annoncer ses af den målgruppe, du går efter. Både AdWords og Facebook indeholder muligheder for at du kan skræddersy dine annoncer til en bestemt målgruppe: hvor i verden skal annoncen vises, henvender den sig til mænd og/eller kvinder, hvor gamle skal de være, og skal de have interesse for bestemte ting?

0 svar

Læg en kommentar

Skriv gerne en kommentar
Du er meget velkommen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *